Op 24 januari heb ik deelgenomen aan een studieochtend over toetsen bij de Faculteit Gezondheidszorg van de HU, georganiseerd ter afsluiting van het faculteitsbrede project Toetsen en Beoordelen (ProBeTo). Ik heb twee infoshops gevolgd. De eerste ging over valide toetsen in het projectonderwijs van de opleiding Verpleegkunde. Het viel mij op dat de lijst met beoordelingscriteria (voor één van de op te leveren schriftelijke producten) behoorlijk gedetailleerd en ook nog eens redelijk uitgebreid was, terwijl het eindresultaat in tamelijk globale termen (onvoldoende, voldoende, goed, uitstekend) verwoord werd. De docenten gaven eerlijk aan met dit probleem te worstelen. Achterliggend vraagstuk is de vergelijkbaarheid van de beoordeling door verschillende docenten. Het lijkt me echter sterk dat daarvoor zo'n criterialijst nodig is. Bijkomend probleem is dat in de beoordeling met name naar vormaspecten gekeken wordt en dat de beoordeling zo een tamelijk mechanisch proces wordt, terwijl de link met de leerdoelen van de betreffende module uit beeld raakt. Volgens mij zou bij de beoordeling veel sterker de aandacht moeten uitgaan naar de competenties, de beroepsbekwaamheden, waar de module op gericht is. Straks krijgen we nog te maken met verpleegkundigen die heel goed zijn in het maken van rapportages, maar in de overige beroepsaspecten minder bekwaam zijn. Zulke handen hoef ik niet aan mijn ziekenhuisbed.
De tweede infoshop ging over beter toetsen van kennis met Testvision, één van de toetssystemen die binnen de HU in gebruik is. De mogelijkheden van het systeem werden gedemonstreerd aan de hand van illustratieve voorbeelden. Een doordachte invoering van kennistoetsen vanuit opleidingsperspectief blijkt echter nogal wat voeten in aarde te hebben. Er moet heel wat gebeuren, zeker als je ook bewegend beeld wilt toevoegen, maar dan heb je ook wat moois. Zo op het eerste gezicht lijken de verschillen met andere toetssystemen niet heel groot.
woensdag, januari 25, 2006
dinsdag, januari 17, 2006
Aankondiging eerste boekrecensie
Mijn eerste boekrecensie zal gaan over het boek Heimwee naar de mens van Joke Hermsen, een cadeautje van mijn collega's. In het boek staan essays over kunst en filosofie. Met kunst heb ik niet zoveel, met filosofie veel meer. Ik ben al begonnen met lezen. Dus binnenkort kun je hier zien wat ik er van opgestoken heb.
Weblog experiment voor professionele ontwikkeling
Deze weblog - aangeboden door mijn collega's - wil ik gaan gebruiken voor mijn professionele ontwikkeling. Op twee manieren: a) ervaring opdoen met weblogs en b) resultaten van mijn professionele ontwikkeling doorgeven via deze weblog. Bij dat laatste moet je denken aan een congresverslag of aan een boekrecensie. Volgens mij moet het lukken om toch minimaal eenmaal per maand een stukje aan te leveren.
Abonneren op:
Posts (Atom)