Hoe zorg je ervoor dat in een groep ook ideeën van een minderheid een kans krijgen? En hoe bevorder je de creativiteit in een groep? Voor een manager of bestuurder is het aantrekkelijk om naar meerderheden te kijken, maar het loont om juist naar minderheden te luisteren. Er hangt veel af van de manier waarop bij meningsverschillen tot een besluit gekomen wordt. Dat is ook de insteek van het leerzame hoofdstuk 'Controverse en creativiteit' in het boek Groepsdynamica. Een controverse wordt daarin gedefinieerd als "een conflict waarin de verschillende partijen oor hebben voor elkaars ideeën en ernaar streven het onderling eens te worden". De gedachte is dat met een systematische dialoog, waarin het probleem van alle kanten bekeken wordt, het probleem kan worden opgelost. Bij een controverse wordt, meer dan bij een debat of het streven naar consensus, de creativiteit gestimuleerd.
Conflicten kunnen vervelend zijn, vooral als de wil er niet is om er samen (sterker) uit te komen. Tegelijkertijd zijn conflicten in organisaties (en groepen in het algemeen) onvermijdelijk. Ze zijn zelfs het stimuleren waard. Latente conflicten kunnen immers meer risico's hebben. Uit angst voor de gevolgen of bijvoorbeeld door niet uit de toon te willen vallen worden conflicten vermeden. Controversen kunnen juist een positieve invloed hebben op: 1) productiviteit en kwaliteit van de besluitvorming; 2) creativiteit; 3) taakbetrokkenheid; 4) onderlinge relaties; 5) psychische gezondheid. In het genoemde hoofdstuk wordt dit verder uitgewerkt en onderbouwd.
Dit is natuurlijk allemaal theorie en er zijn nogal wat voorwaarden om een constructieve controverse in de praktijk te laten werken. Een coöperatieve cultuur is daarbij bevordelijker dan een competitieve cultuur. Het vraagt ook wat van de sociale vaardigheden van de betrokkenen en hun capaciteiten om een rationele discussie aan te gaan. Een van de doelstellingen van een gestructureerde controverse is juist dat "minderheidsstandpunten evenveel kans hebben om het groepsbesluit te beïnvloeden". En als iedereen een kans krijgt en er tevens voldoende tijd beschikbaar is, dan wordt de creativiteit gestimuleerd. Bij conflicten gaat het er immers om het probleem van verschillende kanten te bekijken, zonder vooringenomenheid. "Het zoeken naar en benutten van diversiteit en controversen kan het vinden van ongekende, creatieve oplossingen in de hand werken."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten