vrijdag, augustus 10, 2012

Totdat de bom valt ...

Dit is de titel van het intro op het thema 'Security & Cybercrime' in het maandblad Informatie van juli/augustus (54/6). Het is ook een zin uit het lied 'De bom' van de popgroep Doe Maar uit 1982. En juist de naam van die band lijkt het huidige adagium als het gaat om het gebruik van ICT. De medewerker in een organisatie vindt dat alles moet kunnen en liefst vandaag nog, maar beseft niet wat de risico's zijn, en dat valt nog te begrijpen ook. Kleine lettertjes laten zich moeilijk lezen en een vinkje voor akkoord is snel gezet. En de ontwikkelingen gaan zeer snel: sociale media, cloud computing, Het Nieuwe Werken, BringYour Own Device. En vergeet ook niet: telkens weer nieuwere apparaten.

Ondertussen wordt de cybercriminaliteit ook steeds bedreigender. Grootschalige computer- en netwerkaanvallen en diefstal van data halen geregeld het nieuws. De aanvallen worden gerichter, slimmer en persoonlijker. Als het voor een medewerker handig is om met zijn smartphone toegang te hebben tot al zijn persoonlijke en zakelijke (ook financiĆ«le) informatiebronne, dan is die zelfde smartphone voor criminelen een aantrekkelijk doelwit. "Niet de techniek maar de mens is de zwakste schakel." En die mens wandelt argeloos met zijn eigen device  en al zijn data door de cloud en de sociale media. En laten we eerlijk zijn: in de cloud is het allemaal niet zo helder, eigenlijk best wel mistig.

Hoe hiermee om te gaan? "Te veel bescherming frustreert gebruikers, te veel vrijheid kan tot forse problemen leiden." In het themanummer worden interessante suggesties gedaan. Deze suggesties ter zijde leggen omdat die van 'broodprofeten' afkomstig zouden zijn, is te gemakkelijk. In de ICT is het niet altijd haalbaar om het zekere voor het onzekere te nemen, maar een voortdurende alertheid lijkt me terecht. En voor de ICT-dienstverleners? "Het uitgangspunt (...) zou kunnen zijn om alleen de noodzakelijke technologie te ondersteunen en toe te staan. Daarnaast dienen effectiviteit en doelmatigheid de leidraad te zijn en niet de technologische mogelijkheden of de persoonlijke wensen." Totdat de bom valt ...

Geen opmerkingen: