zaterdag, september 15, 2012

Misverstanden over werken

Het is goed om met enige regelmaat te luisteren naar tegenspraak, naar onconventionele opvattingen. Soms om je eigen mening aan te scherpen of van een steviger fundament te voorzien, soms om je eigen mening te herzien of in elk geval te nuanceren. Zo las ik vandaag met instemming en plezier het artikel 'Hardnekkige misverstanden over werken' in NRC Handelsblad. Het artikel is geschreven naar aanleiding van de publicatie Je werkt anders dan je denkt van Naomi Ellemers en Dick de Gilder. In het artikel worden vijf misverstanden toegelicht:
  1. Carrière maken is goed en maakt gelukkig. - Dit kan niet altijd en voor iedere medewerker gelden. Het is volgens Ellemers en De Gilder belangrijk dat mensen op hun eigen manier tot hun recht komen. Bovendien is carrièredrang nogal individueel en kan het de samenwerking belemmeren.
  2. Vers bloed is dé oplossing voor bedrijven. - Het is zeker niet dé oplossing en het kan ook problemen veroorzaken. Volgens Ellemers en De Gilder levert het meer op om zittende medewerkers op een nieuwe manier te motiveren of anders te laten werken.
  3. Zeurende collega´s zijn ballast voor het bedrijf. - "In een organisatie moet je promotiegerichte mensen hebben die bereid zijn risico's te nemen, maar ook preventiegerichte werknemers, mensen die fouten proberen te vermijden. Je hebt ze beiden nodig om ervoor te zorgen dat veranderingen ook echt tot verbetering leiden."
  4. Werkende moeders zijn een ramp. - Volgens Ellemers en De Gilder werken medewerkers harder en zijn ze meer bereid zich aan te passen als ze de ruimte krijgen om werk en gezin op hun eigen manier te combineren.
  5. Boven de 45 tel je niet mee op de werkvloer. - "Het is economisch veel rendabeler om 45-plussers bij de les te houden en hen op een andere manier in te zetten dan ze weg te sturen met een dure vertrekregeling."

Geen opmerkingen: